Ugodnosti za raziskovalce

Kot raziskovalci imate možnost koristiti ugodnosti konzorcijev in drugih ustanov. Pripravili smo seznam trenutno dostopnih ugodnosti za slovenske avtorje raziskovalce..

Ugodnosti

Popusti za objave

ScienceDirect (Elsevier)

Licenčna pogodba z Elsevierjem za leto 2022 korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča 250 brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v 1.670 hibridnih revijah založnika (v 12 revijah lahko koristijo vavčer le avtorji z institucije, ki revijo naroča). Ugodnosti ne veljajo za objave v revijah Cell Press, The Lancet in revijah določenih partnerskih založb ali združenj. Za objave v hibridnih revijah po porabljeni kvoti vavčerjev in za objave v založnikovih revijah zlatega odprtega dostopa so korespondenčni avtorji članic konzorcija v letu 2022 upravičeni tudi do 20% popusta na APC.
Ugodnosti ne veljajo za objave v revijah Cell Press, The Lancet in revijah določenih partnerskih založb ali združenj.
Upravičenost koriščenja vavčerja ali popusta na APC za objavo članka v odprtem dostopu v izbrani reviji lahko avtorji preverijo na Find a participating journal.

Splošni pogoji:

  • za članke, ki so SPREJETI v objavo v letu 2022,
  • pravilna navedba podatkov o avtorjevi instituciji,
  • identifikacija avtorja z uradnim e-mail naslovom (domeno) institucije.

Avtor po sprejemu članka v objavo v založnikovem sistemu izbere možnost odprte objave, pripadnost korespondenčnih avtorjev institucijam konzorcija in upravičenost do popusta potrjujejo kontaktne osebe v knjižnicah institucij.

Več informacij (glej konzorcij ScienceDirect) >>

SAGE

Podpis preoblikovalne pogodbe med konzorcijem COSEC in Sage Publishing prinaša dopisnim avtorjem institucij z naročnino na Sage Premier  možnost brezplačne objave v odprtem dostopu v revihah, ki so navedene  v zavihku hibridne Sage Choice revije v 2022 . (Ta ugodnost ne velja za majhno število revij z oznako »Subscription Only«).

Kako do brezplačne objave v odprtem dostopu: Sistem Sage Open Access Portal omogoča avtomatizirano identifikacijo upravičenih avtorjev (Ringgold ID in institucionalna končnica elektronske pošte) in jim sporoči razpoložljivost hibridnega objavljanja OA. Sistem olajša in podpira potek dela, v katerem bo avtor sprejel objavo OA (brezplačno) in digitalno podpisal pogodbo o sodelovanju (CC-BY-NC ali CC-BY 4.0 ali drugo zahtevano licenco).

20 % znižanje stroškov objave članka (APC) v zlatih odprtodostopnih revijah Sage

Podpis pogodbe med konzorcijem COSEC in Sage Publishing prinaša avtorjem 20 % znižanje stroškov objave članka t. i. APC, za avtorje, ki želijo objaviti v eni izmed revij v zlatem odprtem dostopu v letu  2022.

Več informacij (glej konzorcij>>

Wiley

Licenčna pogodba z založbo Wiley korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča 125 brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v 1.414 hibridnih revijah založnika – seznam naslovov hibridnih revij za brezplačne objave. Korespondenčni avtorji vseh članic konzorcija so v letu 2022 upravičeni tudi do 10% popusta za objave po porabljeni kvoti vavčerjevObe ugodnosti se nanašata na naslednje vrste objav v revijah založnika: Case Study, Commentary, Data Article, Education, Lecture, Method and Protocol, Perspective, Practice and Policy, Rapid Publication, Research Article, Review Article, Short Communication, Technical Note.

Več informacij (glej konzorcij Wiley)>>

Taylor & Francis

75 vavčarjev za stroške objav prispevkov (APC) v hibridnih revijah Open Select Standard.
Več informacij >>

 Emerald Publishing

Vavčerji za brezplačne objave člankov v odprtem dostopu za avtorje pooblaščenih organizacij.
Več informacij >>

 Oxford University Press (2021-2023)

Vavčerji za APC pri Oxford University Press. Upravičeni avtorji: dopisni (corresponding) avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki Univerze v Ljubljani.
Več informacij >>           

American Chemical Society ACS

Licenčna pogodba z ACS tudi za leto 2022 vključuje »program za objave v odprtem dostopu«, ki korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija (IJS, KI, UL, UM, UNG) omogoča 68 brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v hibridnih in odprto dostopnih (zlatih) revijah ACS.
Več informacij (glej American Chemical Society) >>

Royal Society of Chemistry Gold

Licenčna pogodba z RSC za leto 2022 korespondenčnim avtorjem s članic slovenskega konzorcija omogoča neomejeno število brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v hibridnih revijah založnika.

Korespondenčni avtorji s članic slovenskega konzorcija so tudi upravičeni do 15% popusta na APC za objave v RSC revijah zlatega odprtega dostopa.

Vsi avtorji pa so oproščeni plačila APC v zlatih revijah RSC: Chemical Science (brezplačni model), Materials Advances (do sredine 2022), RSC Chemical Biology (do sredine 2022), Environmental Science: Atmospheres (do sredine 2023), Digital Discovery (do sredine 2024), Sensors & Diagnostics (do sredine 2024) in Environmental Science: Advances (do sredine 2024)

Več informacij (glej RSC Gold) >>

Institute of Physics (IOP)

Preoblikovalna licenčna pogodba z založbo IOP Publishing za leto 2022 korespondenčnim avtorjem z Univerze v Ljubljani omogoča neomejeno število brezplačnih objav člankov (vavčerji brez plačila APC – Article Processing Charge) v odprtem dostopu v hibridnih revijah založnika na seznamih A, B in C.
Ugodnost se nanaša na naslednje vrste objav v revijah založnika: Paper, Special Issue Paper, Review and/or Letter.

 Več informacij (glej IOP Publishing`s premium journal package) >>

 Edward Elgar Publishing

50 % znižanje stroškov objav članka v odprtem dostopu.
Več informacij >>

De Gruyter

UGODNOSTI V 2022 NI MOGOČE VEČ KORISTITI (vavčerja sta porabljena)

Pogodba z založbo De Gruyter prinaša upravičenim avtorjem možnost dveh brezplačnih objav prispevkov v odprtem dostopu v hibridnih revijah v letu 2022 (APC do vrednosti 2.000 EUR).

Več informacij >>

Brill (do 31. 12. 2023)
50 % znižanje za stroške objav članka (APC) v eni izmed 314 zlatih odprto dostopnih ali hibridnih revij Brill.
Več informacij >>

 

 Ugodnosti za raziskovalce Univerze v Mariboru

 

Dostopnost