EuroScienceGateway in OpenAIRE se povezujeta, da bi izboljšala dostopnost in poštenost znanstvenih podatkov iz projekta Galaxy.

Projekt Galaxy je skupno globalno prizadevanje z več sto javnimi in lokalnimi namestitvami (https://galaxyproject.org/use/) ter več sto sodelavci na različnih celinah. S sodelovanjem, ki sta ga podpisala EuroScienceGateway in OpenAIRE, si skupaj prizadevamo za izboljšanje najdljivosti, dostopnosti, interoperabilnosti in ponovne uporabe podatkov, ki jih je ustvarila znanstvena skupnost, povezana s projektom Galaxy. Medtem ko je več raziskovalnih področij že na široko sprejelo projekt Galaxy za analizo podatkov, se bosta ekipi osredotočili na identifikacijo metapodatkovnih virov, prisotnih v OpenAIRE Graph, preverjanje zbirk zapisov in njihovo zagotavljanje raziskovalni skupnosti prek EuroScienceGateway v OpenAIRE CONNECT.

EuroScienceGateway se je začel kot projekt EOSC leta 2022, njegov cilj pa je olajšati dostop do računalniških in pomnilniških infrastruktur po Evropi ter do podatkov, orodij, delovnih postopkov in storitev, ki jih je mogoče prilagoditi potrebam raziskovalcev. Bistvo predloga je povezava delovnih tokov z jedrom EOSC. Sprejetje, razvoj in izvajanje tehnologij za interoperabilnost med storitvami bodo raziskovalcem omogočili, da bodo ustvarjali visokokakovostne podatke FAIR, ki bodo na voljo vsem v EOSC.

Cilj sodelovanja z OpenAIRE in EuroScienceGateway je povečati FAIRnost raziskav, ki jih pripravljajo skupnosti, ki uporabljajo Galaxy, in izboljšati kakovost podatkov z zagotavljanjem povratnih informacij rudarski ekipi OpenAIRE in o novih vnosih v OpenAIRE Graph. To bo koristno za usmerjanje raziskovalcev, raziskovalnega osebja, skrbnikov podatkov in podatkovnih znanstvenikov pri iskanju nastavkov v praksah in usposabljanju na področju odprte znanosti.

Dostopnost